Günümüzde turizm sektörünün önemli bir dalı olan deniz turizmi, ülkemizin denizle olan ilişkisi ve artan potansiyeliyle gün geçtikçe daha büyük bir ilgi yaratmakta ve turizm gelirlerinde artan bir pay elde etmektedir. Türk limanlarına kayıtlı özel ve ticari yatların ve marinaların sayılarının ve kapasitelerinin artışı ve yabancı bayraklı yatların Türkiye kıyılarına artan ilgisi beraberinde sektörde çalışan personelin sadece niceliksel değil niteliksel olarak da bir gelişme beklentisini de beraberinde getirmiştir.
Deniz turizmini, yat yatırımı ve işletmeciliği, yat limanı ve marina işletmeciliği, kruvazör turizmi ve feribot işletmeciliği, su sporları ve dalış turizmi işletmeciliği şeklinde özetlemek mümkündür. Sektörün bu yönlerde gelişmesi sadece yatırımcıların mevcut düzenlemelerle önünün açılması değil sektörde çalışacak personelin yetiştirilmesini zorunlu kılmaktadır.
Mevcut düzenlemeyle, ön lisans düzeyinde, Ağırlama hizmetleri programı olarak belirlenen programların müfredatlarında ender olarak bir dersle veya dersin bir bölümü olarak anlatılmaktadır. Buradan anlaşılacağı üzere sektörde çalışacak personelin sektöre yönelik bir eğitimden geçmesi sektörü tanıyan sektörde karşılaşabileceği sorunları çözebilecek donanımda olması bir zorunluluktur.
Uzun yıllardır "Yat İşletme ve Yönetimi" adı altında eğitim veren programımız 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) kararı ile "Marina ve Yat İşletme" adıyla faaliyet göstermeye devam etmektedir.
Programımızın amacı, Deniz ve Yat Turizm firmalarında çalışacak idari personeli, ticari yatlarda çalışacak yat kaptanlarını ve yat servis elemanlarını, marinalarda çalışacak büro elemanlarını ve teknik personelin yetiştirilmesidir.