Yalova Üniversitesi    yalovamyo@yalova.edu.tr 0226 815 56 00

1 TEMMUZ KABOTAJ BAYRAMI 96. YIL DÖNÜMÜ

Bir bağımsızlık hareketi olarak yüz elli yıllık mücadelenin neticesinde Türkiye Cumhuriyeti devletinin egemenlik haklarının bir yansıması olan kabotaj hakkı;  kapitülasyonların kaldırılmasıyla Lozan Anlaşması sonrası elde edilmiştir. 16 Nisan 1926 tarihli ve 815 sayılı Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Kara Suları Dahilinde İcrayı San’at ve Ticaret Hakkında Kanun’un (“Kabotaj Kanunu”) kabulü ile kabotaj tekeli, Türk tabiiyetindeki kişilere tanınmıştır.

Ülkesel denizcilik sektörünü dış rekabete karşı korumayı, ve aynı zamanda ülke içinde deniz taşımacılığı altyapısını millî güvenlik bakımından gözetmeyi ve yoğun trafiğe sahip sularda deniz emniyetini de sağlamayı amaçlayan kabotaj hakkımızı elde etmemizin 96. yılı Yalova Liman Başkanı Sayın N.Hakan PEKŞEN’ in ev sahipliğinde, Yalova Valisi Sayın Muammer EROL,  Rektörümüz Sayın Mehmet BAHÇEKAPILI, İl Protokolü, Balıkçılar ve özel tekne sahipleri eşliğinde deniz korteji oluşturularak, coşku ile kutlandı. 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “DenizciliğiTürk'ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeliyiz” sözüne olan inancımız ile Yalova Meslek Yüksekokulu' nu temsilen Ulaştırma Hizmetleri Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Duygu YILDIRIM PEKŞEN, Öğr. Gör. Okan BÜYÜKACAR ve öğrencilerimizle coşku dolu bu kutlamalara katılmanın mutluluğunu yaşıyoruz.